Kazbek 08-14 Ağustos 2014

Faaliyet Raporu

KAZBEK TIRMANIŞI 08-14 Ağustos 2014
Yolculuk
Bursa, İzmir, İstanbul, Samsun, Diyarbakır ve Sakarya’dan gelen katılımcılarla 08 Ağustos’ta Ankara’da toplanarak Tiflis’e gitmek üzere yola çıktık. Ancak hareket saati tercihinde yaptığımız hata nedeniyle akşamın geç saatlerinde Tiflis’e ulaşmamız, zorluklar yaşamamıza neden oldu. Tiflis’e sabah ya da öğlen saatlerinde ulaşan seferlerin seçilmesi, oradan Kazbegi köyüne ulaşımın daha uygun bir zamanda ve koşullarda olmasını sağlayacaktır.
Sarp sınır kapısında kısa süren olağan işlemlerin ardından Gürcistan topraklarına ayak bastık. Saatlerimizi 1 saat ileri aldıktan sonra tekrar otobüsümüze bindik ve 8 saati aşan bir yolculuktan sonra 21:30 sıralarında Tiflis’in Ortachala ana terminaline ulaştık. Kazbegi köyü dolmuş minibüsleri şehir girişindeki Didube garajından kalkmaktadır. Ancak biz daha Türkiye’ de iken kurduğumuz bağlantılarla Kazbegi köyüne gitmek üzere özel bir araç kiralamıştık. Terminale indiğimizde 18 kişilik klimalı aracımız bizi beklemekteydi. 350 Lari’ye anlaşmıştık. Serbest piyasada 100 TL’yi 77 Lari’ye bozdurmuştuk.
3,5 saat süren yolculuktan sonra gece 01:30’da köye ulaştık ve geleceğimizi önceden bildirdiğimiz Vano’nun evinin önünde araçtan indik. Ancak çok geç kaldığımız için gelmekten vazgeçtiğimizi düşünen pansiyon sahibi, başka müşterilerle odalarını doldurmuştu ve bizler de açıkta kalmıştık. O saatte başka bir yer arayışımız da olumsuzlukla sonuçlanınca çareyi evin bahçesine çadırlarmızı kurarak geceyi geçirmekte bulduk. Çadır başına da 5 Lari ücret ödedik. Kişi başı yatak ücreti 20 Lari olduğu için bir bakıma bu işten karlı da çıktık sayılabilir.
Kamp Yerleri
1. Kamp yerimiz 2950 metre yükseklikte dereyi geçmeden önce patikanın yanında bir yerde. İçme suyu 50 metre aşağıda derenin yanında ki bir kaynaktan sağlanıyor. Manzarası güzel olduğu için burayı tercih ediyoruz. Klasik kamp alanı ise 2900 metrede ve derenin hemen karşısında yer alıyor. Orada da iyi bir kaynak suyu var. Bu kamp yerinde gidişte 1 gece kaldık.

2. Kamp yerimiz 3650 metrede bulunan klasik Meteo kamp alanı oldu. Buradaki korunaklı bina da görevliler çalışıyor. Konaklama ve yeme içme hizmeti veriliyor. Biz çadır kurduk. Tırmanıştan önce bir, tırmanıştan sonra iki gece olmak üzere toplam üç gece kaldık. Suyu var. İsteyenler çöpünü burada bırakabiliyor. Çadır başına günlük 10 Lari ücret ödeniyor.
Süreler
Köyden kiliseye araçla çıktık. Vano’nun bir arkadaşının Lada Nivasıyla 4 kişilik partiler halinde sefer başına 30 Lari’ye çıktık. Ancak her seferi 45-50 dakika kadar sürdüğü için zaman kaybı oldu.
Kiliseden 2950 metre 1. Kamp yerine kamp yüküyle gidiş 3 saat 20 dakika,
1.Kamp yerinden 3650 metre Meteo kamp yerine kamp yüküyle gidiş şaşırtıcı şekilde yine 3 saat 20 dakika sürdü.
Meteo kamp yerinden Kazbek zirvesi 8,5 saat, bunun 3 saati moren üzerinden buzula ulaşımda sürdü.
Zirveden Meteo kamp alanı 5 saat,
Meteo kamp alanından Kazbegi köyü 5,5 saat sürdü.

Zemin Durumu
Kiliseden 1. kamp bölgesine kadar çimenlik alanda açık ve belirgin olan patika, buradan Gergeti buzulu girişine kadar yer yer moren üzerinden devam ediyor.
Gergeti buzulu, gidişte kramponsuz geçilebilecek kıvamda, dönüşte ise erken saatte olduğundan sert olacağı ve inişin göreceli zorluğu nedeniyle krampon takılarak inildi.
Meteo kamp alanından 4100 metredeki buzula çıkıncaya kadar moren ve döküntü taşlı zemin üzerinden gidildi. Burada iki yol bulunmaktadır. Sağdaki güzergahın belli belirsiz izlerinden gidildiğinde biraz daha kestirme olmakla birlikte, zirveden dönüşte bu bölgeye inen taş yağmurunu gördükten sonra burayı bir daha denemenin çok yanlış olacağı anlaşılmıştır. Tırmanış yönüne göre soldaki patika inişli çıkışlı ve dolambaçlı olmakla birlikte daha güvenlidir. Gidiş ve dönüşlerde bu yolun kullanılması daha doğrudur.
Gergeti buzulu girişinden zirveye kadar olan bölümde ise buzul üzerinde oturmuş ince bir kar tabakası vardı. Burada oluşan basamaklar tırmanışı ve inişi oldukça kolaylaştırdı.
Hava Durumu
Kazbek Dağı, hem coğrafi konumu ve hem de konik yapısı bakımından sert hava koşullarının egemen olduğu bir dağdır. Faaliyet süresince ve gün içerisinde çok değişken hava koşulları egemen olmuştur. Her gün güneşli ve yağışlı hava birbirini izlemiştir. Zirve tırmanış gününde önceden alınan hava raporlarına göre hareket edilmiştir. Raporlara göre öğlen saatlerine kadar açık hava tahmini doğru çıkmıştır.

Teknik Malzeme Kullanımı
18 kişilik ekip için ip birliğinde kullanılmak üzere 3 adet yarım ip taşındı. Ancak 16 kişilik zirve ekibi için sekizer kişiden iki ip birliği oluşturuldu. Zirve tırmanışında morenin bitip buzulun başladığı yerde krampon takıldı, emniyet kemeri giyildi. İp birliğine ise 4800 metrelerde girildi ve kazma kullanıldı.
Ancak açık hava ve yağışsız bir ortamda, ip birliğinin gereksiz ve hatta yanlış bir uygulama olduğunu belirtmek gerekir. İp birliği, yağışla kapanmış zemin koşullarında ya da görüşün azaldığı sisli ve yağışlı havalarda ekibi bir arada tutma ve yürüyüş güvenliğini sağlamak bakımından kullanılabilir.
Bu tırmanışta kask, kazma, krampon, emniyet kemeri, 2 adet yarım ip kullanıldı.

Katılımcı Listesi
Korkut Güven, Erdal Altıntaş, Halit Çelik, Ayşe Arabacı, Mine Kale, Ayhan Dal, Sedat Türe, Yüksel Işık, Meltem Tanrıverdi, Sedat Karaçay, Edibe Altun, İrfan Özden, Zeynep Özal, Zeki Akın, Naciye Elmas, Mehmet Ali Kudatmış, Nuray Karakaya, Hüseyin Kılıçaslan
GÜNCE

08 Ağustos 2014 Yolculuk
Ankara’dan saat 21:00’de otobüsle yolculuğumuz başladı.

09 Ağustos 2014 Kazbegi köyüne varış
21:30’da Tiflis Ortachala otobüs terminaline ulaştık. Önceden kiralamış olduğumuz özel araçla 22:00 sıralarında Kazbegi köyüne hareket ettik. 01:30’da köye ulaştık ve doğruca rezervasyon yaptırdığımız Vano’nun evine gittik ama sürprizle karşılaştık. Pansiyon doluydu ve o saatte başka bir pansiyon bulma seçeneği de kalmamıştı. Saat 03:00 sıralarında evin bahçesinde çadırlarımızı kurduk.

10 Ağustos 2014 1. Kampa çıkış
Az bir uykudan sonra, sabah erkenden çadırlarımızda yaptığımız kahvaltının ardından toparlanmaya başladık. Buradan kiliseye kadar araçla çıkmayı tercih ediyoruz ve Vano’nun arkadaşı Temur’un cipiyle dörderli gruplar halinde saat 09:45’de ilk partiyi gönderdik. Ancak bu iş düşündüğümüzden uzun sürdü ve tüm ekip 3,5 saat sonra yukarıda kilise çayırlığında bir araya gelebildik. Burada hiç zaman yitirmeden saat 13:20’yi gösterdiğinde kamp yükümüzle yürüyüşe başladık. Bunaltıcı bir havada ama tempolu bir tırmanışla 3 saat 20 dakika gibi bir sürede hedeflediğimiz 2950 metre kamp yerine ulaştık. Çadırlarımızı kurduktan kısa bir süre sonra önce sis geldi sonra da birkaç saat süren bir yağış başladı.
11 Ağustos 2014 Meteo kampına çıkış
Sabah 08:00’de açık güzel bir havada kamptan ayrıldık. 1 saat 20 dakika da buzulun girişine geldik. Bu arada hava bulutlanmaya başladı. Krampon takmaya gerek görmedik ve buzula girdik. Buzuldan çıkıp Meteo kamp alanına giden patikaya girmeye yakın iyice kapayan hava yağmaya başladı. Buradan sonra 40 dakika kadar süren yolculuğumuz zorlu yağış koşullarında geçti. Toplamda 3 saat 20 dakika sonra ulaştığımız kampımızda çadırlarımızı kurduk. Gök gürültülü sağanak ve dolu yağışı uzun bir süre daha devam etti. İnternetten aldığımız hava raporları yarın öğlene kadar havanın açık olacağını gösteriyor. Biz de bu şansı kullanarak yarın zirve tırmanışını deneyeceğiz.
12 Ağustos 2014 Zirve tırmanışı
Gerekli hazırlıklarımızı yaptıktan sonra planladığımız gibi saat 03:00’de zirveye doğru yola çıktık. Hava açık ve dolunay var. Bizden önce yola çıkan birkaç grup var önümüzde. Zaman zaman uzaktan ışıklarını görüyoruz. Patika üzerindeki ikinci haçı geçtikten sonra akan suların donması nedeniyle buzlanmış olan yamacı tırmandık. Buradan sonra izlenebilecek iki yol var. Biz taş düşme riskine karşılık daha kestirmedir diye hesapladığımız sağdaki güzergahtan devam ettik. Erken saatlerde donmanın etkisiyle taş düşmesi pek görülmese de en doğrusu, soldaki yolun göreceli olarak daha da düzgün olan patikasını seçmek olacaktır. 3 saatlik zorlu bir yürüyüşün ardından buzulun girişine geldik. Burada kramponlarımızı takarak emniyet kemerlerimizi giydik. İp birliği için yanımızda getirdiğimiz üç adet ipimiz şimdilik çantalarımızda.
Yarım saati bulan bir hazırlık safhasından sonra yeniden yürüyüşümüze başladık. Zaman zaman rüzgarla birlikte ince bir sis tabakasıyla kaplanmasına rağmen açık bir havada ve üzeri ince bir kar tabakası ile kaplı zemin koşullarında tırmanışımızı sürdürerek 4400 metre boynuna ulaştık. Hem burada ve hem de bir aşağıdaki düzlükte 3-5 çadırdan oluşan kamplar kuruluydu. Buradaki geniş düzlükten ilerleyerek çok belirgin ve sağlam izlerin üzerinden tırmanışa geçtik. Sırta kadar çok dik olan yamaçta tırmanış yolu, çapraz ilerleyen bir hat olarak açılmış. Bu şekilde yol uzamakla birlikte tırmanış, önemli ölçüde rahatlıyor tabi ki.
Önümüzde tırmanışlarını sürdüren grupların yanı sıra zirveden ya da yarı yoldan dönenlerle de karşılaşmaya başladık. Dağda şu anda 100 kadar dağcının tırmanmakta olduğunu sanıyorum. Boyun bölgesine yaklaşırken eğimin azaldığı bir yerde ip birliğine girdik. İki arkadaşımız tırmanışı yarıda kestikleri için zirve yolunda 16 kişiyiz. Sekizer kişiden iki ip birliği oluşturduk. Boyuna çıkan son dik etabı bitirip o küçük düzlüğe çıktığımızda çok şiddetli esen bir rüzgarla karşılaştık. Bu nedenle pek dinlenemeden hemen zirveye giden son dik etaba girdik. Bu etapta çıkanlardan daha çok inen gruplar vardı. Çok yorulmuştuk ama tırmanış teknik olarak pek bir zorluk içermiyordu. Bu son bölüm dik olmasına rağmen buzun üzerindeki kalınca kar tabakası ayak izlerinden dolayı sürülmüş tarlayı andırıyordu. İp birliğinde yavaş bir tempoda ve sık sık durup dinlenerek aştığımız bu etapla saat 11:30’da zirveye ulaştık. Sık sık sisin kapattığı zirvede yarım saat kadar kaldıktan sonra yine ip birliğinde inişe geçtik. Dikkatli ve güvenli bir şekilde inişimizi sürdürerek döküntülü bölge girişine geldik. Hava raporu öğlen saatlerinden itibaren yağış veriyordu. Gerçekten de çevreden gelen yoğun gök gürültüleri arasında artık ihtiyaç duymayacağımız teknik malzemeleri üzerimizden çıkarttık. Yağış bizden uzaktaki bölgeleri etkiliyordu. Bu bakımdan şanslıydık. Döküntülü bölgeden geçerken kısa bir süre sonra yukarıdan ürkütücü bir şekilde kopup gelen yoğun taş düşmelerine tanık olduk. İnişe göre sağ tarafta kalan patikayı tercih ettiğimizden bu tehlikenin nispeten dışında kalıyorduk. Ve nihayet saat 17:00’yi gösterdiğinde kampımıza ulaştık. Arkadaşlarla bir değerlendirme yaparak yarını dinlenme günü olarak burada geçirmeye karar verdik ve çadırlarımıza çekildik.
13 Ağustos 2014 Dinlenme günümüz
Güzel bir havada dinlenmiş olarak kalktık. Topluca kahvaltı yaptık, yemek yedik. Biraz da binada zaman geçirdik. Bir BUDAK flamasını isimlerimizi de yazarak tavana sabitledik. Güzel bir gün oldu hepimiz için.
14 Ağustos Tiflis’e dönüyoruz
Sabah erkenden kalktık. Kampımızı topladık ve saat 07:15’de köye inmek üzere yola çıktık. Buzulda kramponlarımızı taktık ve oldukça rahat bir inişle Gergeti buzulunu bitirdik. Bunaltıcı bir hava da inişimizi sürdürerek kiliseye ulaştık. Burada verdiğimiz kısa bir molanın ardından direk köye inen dik patikasından 50 dakikada köye ulaştık. Önceden bağlantı kurup çağırdığımız aynı aracımız gelmiş ve Vano’nun kapısında bizi beklemekteydi. Biraz toparlandıktan sonra aracımızla 3 saatlik bir yolculuğun ardından Ortachala terminalinde yeni yapılmış olan otelde ayırttığımız odalarımıza yerleştik.
Gece Tiflis’te yorgunluk attık.

15 Ağustos Türkiye’ye dönüş
Gideceğimiz şehirlere göre farklı saatlerde hareket eden otobüslerimize binerek dönüş yolculuklarımıza başladık.
Bu faaliyette yer alan 18 arkadaşımızla büyük bir uyum içerisinde olduk. Çok nitelikli bir faaliyet oldu. Tüm arkadaşlarımı hem uyumlu birliktelikleri ve hem de başarılı zirve tırmanışlarından ötürü bir kez daha kutluyorum.

Albüm için tıklayınız.

Faaliyet Galerisi

Site içinde arayın.